Asociația 2Celsius și Clean Air Task Force (CATF), organizație internațională care luptă pentru climă, au documentat, în premieră în România, emisiile de metan de la instalațiile de petrol și gaze din aproximativ 50 de situri.
Documentarea a avut loc în perioada 7-17 iunie 2021 și a presupus folosirea unei camere de filmat cu infraroșu și un senzor special pentru a identifica nivelul emisiilor de metan din situri deținute de Conpet, OMV Petrom, Transgas și alte câteva companii. Înregistrările pot fi consultate accesând link-ul: https://cutmethane.eu/watch/
„România are probleme semnificative cu infrastructura de producție de petrol și gaze și este un important emițător de metan în UE”, a declarat Mihai Stoica, director executiv 2Celsius. „Aceste probleme nu vor fi rezolvate peste noapte, dar trebuie să începem de acum să lucrăm la ele. Clima nu mai poate aștepta„.
Poluarea cu metan a devenit cunoscută publicului larg în urma ultimului raport ONU privind clima. Pentru prima dată, Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) a evidențiat faptul că trebuie să reducem dramatic emisiile globale de metan, precum și dioxidul de carbon, pentru a preveni cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.
Ultimele videoclipuri realizate în România se alătură unei colecții tot mai mari de dovezi ale poluării cu metan descoperite de CATF în UE la peste 220 de instalații de petrol și gaze din 11 țări europene și indică faptul că UE trebuie să ia urgent măsuri.
„Cu descoperirile recente ale IPCC, știm că planeta nu își poate permite mai multe întârzieri în lupta împotriva metanului”, a declarat Jonathan Banks, directorul internațional CATF. „Reducerea poluării cu metan este singura modalitate de a încetini substanțial încălzirea climei în următorii 20 de ani. Așadar, viitoarea strategie privind metanul a Comisiei Europeane este vitală atât la nivel european, cât și global”.
România este unul dintre puținii producători europeni de petrol și gaze, majoritatea combustibililor fosili consumați în UE fiind importați. Legislația europeană urmează să fie modificată, astfel încât emisiile cu metan să fie reduse, iar România va trebui să se conformeze în viitorul apropiat.
„Emisiile de metan din sectorul petrolului și gazelor din România sunt foarte răspândite”, a spus James Turitto, manager de campanie al CATF. „Dar este important să ne amintim că emisiile pe care le-am documentat nu sunt singurele. Oriunde am fost în Europa, am văzut poluarea cu metan de la instalațiile de petrol și gaze. Avem nevoie de o politică solidă la nivelul UE pentru a ne asigura că toate țările se angajează să reducă emisiile de metan.„
Măsurile luate de UE în acest domeniu ar putea fi un exemplu pozitiv la nivel global, alte țări urmând să-și intensifice eforturile pentru reducerea emisiilor de metan. Europa este cel mai mare importator de petrol și gaze din lume și chiar și în cele mai agresive scenarii de decarbonizare, gazul va face parte din sistemul energetic european în continuare. O serie de politici publice coerente și restrictive asupra emisiilor de metan din orice combustibili produși sau consumați în Europa, inclusiv emisiile provenite din producția din afara Europei, vor contribui la asigurarea faptului că Europa își poate îndeplini obiectivul de a fi cu adevărat neutră din punct de vedere climatic.