Trebuie să ajungem la vehicule cu emisii zero 100% cel târziu în 2035 și să nu lăsăm loc pentru combustibili fosili, scriu o serie de organizații europene ce reprezintă consumatorii, mediul, orașele și furnizorii de electricitate.

Comisia de mediu (ENVI) a Parlamentului European va dezbate pe 11 și 12 mai 2022 limitele de emisii CO2 pentru mașini și furgonete. 2C, alături de alte organizații europene, solicită eurodeputaților să considere următoarele:

1. O dată de eliminare treptată la nivelul UE – printr-un obiectiv de reducere de 100% CO2 – pentru vânzările de autoturisme și furgonete noi cu motor cu ardere internă (inclusiv hibride) până în 2035. Orice țintă mai puțin ambițioasă decât aceasta va însemna că Europa nu atinge obiectivul de neutralitate climatică pentru 2050.

2. De asemenea, vă solicităm să susțineți standarde de CO2 mai ambițioase până în 2030. O traiectorie mai ambițioasă, cu obiective mai mari de reducere a CO2 în 2025, 2030 și un obiectiv intermediar în 2027 va accelera reducerea consumului de petrol rusesc cu peste jumătate de miliard de barili de petrol până în 2030 și oferă beneficii mai rapide și sporite pentru climă și calitatea aerului. O traiectorie mai rapidă în anii 2020 va crește, de asemenea, oferta de vehicule electrice la prețuri accesibile, asigurându-se că acestea ajung rapid pe piața second-hand, unde economiile vor fi mari pentru cei cu venituri mici și medii.

3. În cele din urmă, vă solicităm să stabiliți un cadru de reglementare clar și transparent privind CO2 și să respingeți lacunele impuse de industria petrolului, gazelor și furnizorilor, care ar permite producătorilor de automobile să cumpere credite pentru combustibil pentru a-și îndeplini obiectivele de CO2. Producerea comercială de combustibili electronici este mult mai puțin eficientă decât utilizarea electricității pentru a alimenta vehiculele electrice.

Furnizarea a doar 10% din mașinile noi cu e-combustibili în loc de electrificarea acestora va necesita cu 23% mai multă generare de energie din surse regenerabile în Europa. Promovarea de e-combustibili scumpi în mașini va crește, de asemenea, costurile pentru șoferi – o analiză a constatat că funcționarea unei mașini cu e-combustibili timp de cinci ani va costa un șofer cu 10.000 EUR mai mult decât conducerea unei mașini electrice cu baterie. Combustibilii sintetici ar trebui, în schimb, să aibă prioritate pentru modurile de transport greu de electrificat, cum ar fi avioanele și navele, care astăzi ard combustibili fosili și nu au o alternativă tehnologică. În cele din urmă, amestecarea carburanților în legislația care reglementează motoarele va duce la o lege inaplicabilă – nu va fi fezabil să urmăriți ceea ce șoferii pun în mașinile lor pe durata de viață a unei mașini creditate cu combustibil electronic, creând o lacună mare în regulament.