Europa transformă zilnic 10.000 de tone de grâu, echivalentul a 15 milioane de pâini[1], în biocarburanți, arată un nou studiu realizat de organizația europeană de mediu, Transport & Environment. În contextul războiului din Ucraina și creșterii prețurilor pentru toate alimentale de bază, organizația solicită oprirea transformării grâului și a altor culturi alimentare în biocarburanți și a etichetat ca „imorală” lobby-ul pentru creșterea producției într-o perioadă de penurie acută de alimente la nivel mondial.
„În fiecare an ardem milioane de tone de grâu și alte cereale vitale pentru a ne alimenta mașinile. Acest lucru este inacceptabil în contextul unei crize alimentare globale. Guvernele trebuie să oprească de urgență folosirea culturilor alimentare în mașini pentru a reduce presiunea asupra proviziilor vitale.” A declarat Maik Marahrens, manager de biocombustibili la T&E.
Eliminarea grâului din biocarburanții europeni ar compensa mai mult de 20% din grâul livrat în mod normal de către Ucraina, potrivit studiului. În țări precum Egiptul, care importă peste 60% din grâul său, în principal din Rusia și Ucraina, aceste provizii suplimentare pe piață ar salva vieți.
Astfel, 22 de organizații neguvernamentele, printre care și Asociația 2Celsius, au cerut guvernelor să oprească imediat utilizarea culturilor alimentare ca și combustibil. Asigurarea aprovizionării stabile cu energie pentru oameni și economie nu trebuie să fie în detrimentul securității alimentare.
Există solicitări tot mai mari, în special în rândul lobby-ului european al biocarburanților (ePure și European Biodiesel Board), ca petrolul rusesc să fie înlocuit cu biocombustibili obținuți din culturi precum grâu, porumb, orz, floarea soarelui, rapiță și alte uleiuri vegetale. Acest lucru se întâmplă în ciuda creșterii prețurilor la alimente. Ucraina și Rusia oferă împreună aproximativ un sfert din grâul și orzul comercializate la nivel mondial, 15% din porumb și peste 60% din uleiul de floarea soarelui.
Chiar dacă Europa ar dubla cantitatea de teren agricol pe care o dedică biocarburanților produși la nivel european, echivalent cu cel puțin 10% din terenurile agricole ale UE pentru culturi, acest lucru ar înlocui doar 7% din importurile UE de petrol din Rusia. Pentru a înlocui toate importurile de petrol din Rusia cu biocarburanți ar fi nevoie de cel puțin două treimi din terenurile agricole europene pentru culturi.
„Industria biocombustibililor își intensifică eforturile de lobby pentru ca grâul sau porumbul să înlocuiască petrolul rusesc. Făcând acest lucru, profită cu cinism de preocupările oamenilor cu privire la prețul combustibilului, punând profitul peste securitatea alimentară. Acest lucru este imoral, în timp ce milioane de oameni din întreaga lume nu își pot permite nici măcar o pâine.”, consideră Maik Marahrens.
[1] Calcul realizat pentru o franzelă de 750 de grame