Impactul negativ al arderii biomasei pentru energie atinge oamenii și comunitățile în moduri diverse și grave. Exploatarea agresivă a biomasei lemnoase distruge în mod evident pădurile. Mai mult decât pierderea unor vaduri de carbon critice, distrugerea pădurilor perturbă ecosistemele complexe.

Profesoara Laura Bouriaud, (Captură video 2C)

Prof. Laura Bouriaud, expert în științe silvice, de la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, explică, într-o convorbire cu Raul Cazan, legătura strânsă dintre exploatarea biomasei forestiere și sărăcia energetică din România.
În 2010 peste 20% dintre români au suferit de frig. Aproape un deceniu mai târziu, 10% dintre români încă nu își încălzesc adecvat locuința. În Europa doar 6% din populație reclamă sărăcie energetică.
Peste jumătate dintre locuințele din România sunt încălzite parțial în timpul iernii. 14,4% din gospodării au avut restanțe la facturile de utilități înaintea pandemiei COVID-19.
Care sunt soluțiile? Soluțiile pe termen scurt și mediu nu stau (doar) în substituire, ci în înțelegerea naturii problemei: lemnul trebuie utilizat în mod inteligent chiar și atunci când este ars pentru încălzirea familiilor din comunități cu acces redus la surse de energie alternativă.