Poluarea cu metan este o problemă semnificativă în România, contribuind la aproape o șesime din emisiile fugitive ale UE din petrol și gaze din amonte (extracție și producție). Totodată, un raport recent arată că emisiile fugitive ale României din producția de petrol ar putea fi subestimate de 2,5 ori.
În ultimii trei ani, CATF și 2Celsius au documentat emisiile de metan din sectorul de petrol și gaze din peste 150 de zone și au descoperit emisii semnificative la mai mult de 80% dintre acestea din cauza ventilării și scurgerilor intenționate. Organizațiile au folosit o cameră de termodetecție pentru identificarea gazelor și au putut face vizibile emisiile de metan, arătând astfel cât de răspândită este problema poluării cu metan.
Săptămâna trecută, împreună cu Foteini Stavropoulou și Elisabeth Lemaitre de la Environemental Defense Fund Europe, am finalizat a șasea campanie de documentare în țară. Théophile Humann-Guilleminot, termograf al CATF, a arătat pe teren exemple de practici risipitoare și deficitare, cum ar fi ventilarea metanului.
O analiză realizată de Environmental Defense Fund Europe și 2Celsius a estimat anul trecut că stoparea tuturor acestor tehnici (ardere sau ventilare), care sunt și extrem de poluante, ar putea evita eliberarea a până la 510 milioane de metri cubi de gaz în atmosferă, acoperind până la 20% din consumul de gaz industrial al României. Recuperarea gazului ar aduce companiilor aproximativ 230 de milioane de euro, contribuind în același timp la securitatea energetică a României.
Aceste tipuri de emisii de metan sunt ușor de atenuat cu ajutorul unor instrumente și tehnologii disponibile pe piață. Metanul este de peste 80 de ori mai puternic decât CO2 în ceea ce privește încălzirea globală pe o perioadă de 20 de ani și este esențial ca aceste emisii să fie limitate cât mai repede.
Cu MethaneSAT al EDF pe orbită, vom avea în curând acces la date precise, disponibile publicului, privind emisiile de metan. Acest lucru ne va permite să aprofundăm înțelegerea emisiilor regionale și să identificăm contribuțiile anumitor regiuni petroliere și gaziere. Urmărirea emisiilor în timp, va oferi, de asemenea, o imagine mai clară și mai fiabilă a nivelurilor de metan.
2Celsius contribuie la acest efort prin cartografierea infrastructurii de petrol și gaze din România, abordând lipsa de baze de date accesibile publicului. Detectarea video a scurgerilor de gaze și campaniile de teren, joacă un rol crucial în cartografierea instalațiilor de gaze, completând datele din MethaneSAT.
#CutMethane #CutMethaneEU