2Celsius a participat la conferința intitulată „Pădurea dincolo de copaci” organizată la Budapesta de Great Lakes and Wetlands Association (Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége); a fost o participare largă, girată de și de Comisia Europeană (DG ENVI) prin directorul Marco Onida și multe organizații ale societății civile din Europa și Statele Unite ale Americii.
Ecosistemele forestiere din Uniunea Europeană reprezintă o resursă esențială pentru societate, contribuind nu doar la furnizarea de lemn și alte produse, ci și la oferirea de soluții naturale pentru schimbările climatice. Pădurile, în special cele primare, joacă un rol crucial în stocarea carbonului, reglementarea microclimatului, filtrarea apei și oferirea de habitat pentru numeroase specii, inclusiv pentru polenizatori. În plus, acestea oferă oportunități importante de recreere bazată pe natură.
Cu toate acestea, starea pădurilor din UE este alarmantă. Conform raportului din 2020 al Agenției Europene de Mediu privind starea naturii în UE, doar 14% din habitatele forestiere din rețeaua Natura 2000 se află într-o stare favorabilă de conservare. În ciuda acestui fapt, Strategia UE pentru Biodiversitate 2030 solicită protecția strictă a tuturor pădurilor primare și bătrâne, care reprezintă însă doar 4% din totalul pădurilor Europei. Clar este că este necesar mai mult pentru a proteja aceste ecosisteme vitale.
Nevoia unei acțiuni urgente
Participanții fac un apel către Comisia Europeană să recunoască importanța protejării și restaurării pădurilor naturale pentru a conserva biodiversitatea și pentru a combate schimbările climatice. Printre măsurile solicitate se numără:
- Implementarea strictă a protecției a cel puțin 15% din suprafața forestieră totală din Europa, în conformitate cu Strategia UE pentru Biodiversitate 2030, cu accent pe pădurile de stat. Acest lucru va contribui la restabilirea ecosistemelor forestiere funcționale și la menținerea stocurilor stabile de carbon în plante și soluri.
- Punerea în aplicare fără întârziere a Legii UE privind restaurarea naturii și utilizarea Planurilor Naționale de Restaurare pentru a reface sălbăticia forestieră și pentru a transforma pădurile de plantație în păduri naturale.
- Sprijinirea adoptării și implementării unei legi puternice de monitorizare a pădurilor, care să asigure transparența informațiilor legate de păduri, în special în pădurile publice.
- Implementarea imediată a Regulamentului UE privind despăduririle.
- Eliminarea subvențiilor pentru activitățile dăunătoare pădurilor, în special pentru biomasa forestieră utilizată în producția de bioenergie.
- Reducerea extracției de lemn prin sprijinirea aplicării integrale a principiului de cascadă și renunțarea la ideea că bioeconomia poate fi alimentată cu lemn din păduri.