Gradul de poluare a aerului cauzat de dioxidul de azot (NO2) este ascuns în mod sistematic de către autoritățile guvernamentale din România, Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia și Kosovo, susține Deutsche Umwelthilfe (DUH), o organizație neguvernamentală din Germania. Emisiile de NO2 provin în special din trafic, de la mașinile diesel.

Organizația a lansat un raport în care prezintă rezultatele obținute în urma a peste 300 de măsurători ale calității aerului efectuate între 2022 și 2024, iar în 64 dintre acestea, valorile obținute sunt mult peste cele raportate de către autorități.

Legislația europeană impune ca măsurătorile să fie efectuate acolo unde unde se preconizează că poluarea aerului va fi cea mai mare. Cu toate acestea, în 64 de locații, DUH și partenerii locali au constatat niveluri semnificativ mai ridicate de NO2 în comparație cu datele raportate de autorități. În plus, la 55 de locații, concentrațiile de NO2 depășeau limita medie anuală a UE de 40 μg/m³, care a fost în vigoare de peste 14 ani.

DUH critică faptul că stațiile oficiale de monitorizare sunt în mod evident amplasate cu încălcarea față de cerințele legale, departe de focarele de poluare. În plus, în anumite cazuri, sunt utilizate tehnici de măsurare necorespunzătoare.

“Ministrul federal german al transporturilor, Volker Wissing urmărește să îmbunătățească calitatea aerului în Germania prin promovarea mașinilor noi, exportând în același timp mașinile vechi diesel către Europa Centrală și de Est. În loc să rezolve problema emisiilor diesel murdare, ministrul o aruncă pur și simplu asupra țărilor noastre vecine. Între timp, autoritățile locale ascund problema, în timp ce oamenii din Europa Centrală și de Est care sunt expuși la poluarea aerului și suportă consecințele. În fiecare an, peste 142.000 de persoane din UE mor prematur din cauza expunerii la gazele de eșapament diesel NO2. Solicităm o revizuire independentă a tuturor stațiilor oficiale de monitorizare din Europa pentru a scoate la lumină adevărata amploare a poluării aerului Vehiculele diesel, în special cele din Dieselgate, trebuie să fie modernizate pe cheltuiala producătorilor, nu aruncate în alte țări ca o scăpare ieftină de responsabilitate.”, a declarat Jürgen Resch, Directorul general al DUH.

Dintre rezultatele monitorizării din România, menționăm :

  • 6 locații depășesc media anuală legală, de 40 ug/m3, toate acestea fiind situate pe artere importante de circulație, în zone pe care oamenii le tranzitează intens zi de zi. (Colegiul Tehnic Iuliu Maniu, AFI Cotroceni, Calea 13 Septembrie, Grădiția 205, Institutul de Pneumologie Marius Nasta, Universitate)
  • 18 locații depășesc limita care va fi impusă de noua Directivă europeană privind Calitatea Aerului, care intră în vigoare în 2024
  • Măsurătorile din toate locațiile monitorizate depășesc recomandările OMS, de 10 ug/m3.
  • Cea mai mare valoare medie înregistrată a fost pe Calea Victoriei/Cercul Militar – 53.5 ug/m3
  • Cea mai mare valoare lunară înregistrată a fost la intersecția dintre Calea 13 Septembrie și Strada Petre Ispirescu, în Sectorul 5 – 62 ug/m3

Mai multe informații despre monitorizarea din România, găsiți aici.

Context:

Raportul European Monitoring Station Check – Results of NO2 Measurements Across Europe, prezentat pe 18 septembrie, face parte dintr-o campanie de măsurare continuă care se desfășoară din 2018. În cadrul acestei campanii, DUH sprijină ONG-urile și inițiativele locale din întreaga Europă în efectuarea măsurătorilor NO2. Până în prezent, peste 5.000 de măsurători NO2 au fost efectuate în 19 țări. Obiectivul general este de a aduna dovezi ale deficiențelor grave din rețeaua oficială de monitorizare a autorităților guvernamentale și să atragă atenția asupra problemelor răspândite în întreaga Europă.

Metoda de măsurare care utilizează așa-numitele „prelevatoare pasive” a fost validată științific de numeroase ori și este utilizată și de autoritățile guvernamentale, de exemplu în Renania de Nord-Westfalia. O prezentare generală a tuturor rezultatelor măsurătorilor poate fi vizualizată pe o „hartă a poluării aerului cu NO2 la următorul link: www.duh.de/no2airpollution