Începând cu 2035, toate mașinile noi vândute în Uniunea Europeană vor avea zero emisii de CO2, astfel, în perioada următoare, mașinile electrice ar trebui să câștige tot mai mult teren. Termenul subliniază poziția serioasă a Comisiei în privința neutralizării emisiilor de carbon până în 2050 și va propulsa industria europeană pe piață globală de vehicule electrice.
După introducerea noilor standarde UE de CO2 pentru vehicule 2020/21 (principalul instrument pentru decarbonizarea mașinilor din Europa), mașinile electrice (EV) au intrat pe piața de masă mult mai repede decât se aștepta anterior, ajungând la 10,5% din vânzările noi anul trecut, și ducând la o scădere fără precedent a emisiilor de CO2 ale mașinilor noi cu 12%.
Cu toate astea, saltul făcut de mașinile electrice este posibil să stagneze din cauza unor scăpări și lacune în legislația europeană. Așadar, industria producătoare de mașini ar putea să folosească acest prilej și să prelungească electrificarea completă a mașinilor până în 2029, folosind sistemul de creditare europeană pentru mașinile hibrid (Plug-in hybrid electric vehicles – PHEV) chiar dacă acestea pot fi la fel de poluatoare ca mașinile cu combustie internă, potrivit unei analize realizată de organizația europeană Transport&Environment.
Hibrid vs. vehicule electrice
Vehiculele hibrid au în continuare emisii mari de CO2, în principal din cauza tehnologiei folosite și a design-ului slab, cu baterii mici, care nu se pot reîncarca la prize rapide și îngreunează utilizarea în mod cu emisii zero.
Din 2030, noile reglementări europene vin cu o soluției în acest sens, impunând criterii suplimentare pentru acest tip de vehicul: 1) puterea motorului electric trebuie să fie egală sau mai mare decât puterea motorului cu combustie internă; 2) Cel puțin 80 km autonomie electrică; și 3) să fie capabile de încărcare rapidă (50kW). Acest termen vine însă în detrimentul mașinilor electrice și încetinește tranziția către tehnologii cu zero emisii de carbon cel puțin până în 2029.
Unde ar trebui să ajungem
Pentru a îndeplini ținta de zero emisii pentru toate mașinile noi până în 2035 (și neutralitatea climatică până în 2050), vânzările de vehicule trebuie să ajungă la 22% în 2025, 37% în 2027 și 67% în 2030. O astfel de traiectorie va contribui și la reducerea costurilor de fabricare a unui vehicul electric. Astfel, în următorii 6 ani, un vehicul electric ar putea fi mai ieftin decât o variantă pe benzină.
Elementul financiar va crește accesul populației generale în vedera achiziționării unui vehicul electric, prin urmare, obiectivele ar trebui mărite (și stabilite acolo unde nu sunt deja) pentru 2025, 2027 și 2030 în conformitate cu strategia BloombergNEF/T&E pe rentabilitate.
Totodată, este necesară introducerea unui plafon pentru emisiile de CO2 ale modelelor cu combustie internă (inclusiv hibrizi), chiar și atunci când
producătorii de autoturisme solicită bonusuri ZLEV (vehicul cu emisii zero și/sau cu emisii reduse) și vând mai multe vehicule electrice.
Puteți citi analiza integrală elaborată de T&E aici.