Vânzările de mașini electrice cu baterii (BEV) au crescut cu 28%, și cu peste o treime numai în UE, potrivit unei analize a piaței europeane din 2023, realizată de organizația Transport&Environment (T&E).

Vânzările de BEV în UE se ridică acum la 1,5 milioane, iar cota de piață a BEV a crescut la 14,6% în 2023 față de 12,1% în 2022. Atunci când este defalcată pe producător auto, cota vânzărilor de BEV pentru unii producători auto a stagnat (Stellantis, VW) sau chiar a scăzut (Renault, Ford, JLR). La nivel global, Europa se află în urma Chinei, unde vânzările și creșterea vânzărilor de BEV-uri sunt mai mari; BEV-urile au reprezentat 24,7% din vânzările de automobile din China în 2023, în creștere de la 21,3% în 2022.

Pe măsură ce unii constructori auto occidentali încetinesc producția de BEV-uri, există îngrijorări dacă aceștia vor putea livra modele compacte și accesibile suficient de rapid pentru a impulsiona adoptarea în masă a mașinilor electrice în 2024.

Constructorii auto nu reușesc să livreze o gamă variată de modele accesibile

Stagnarea obiectivelor privind emisiile de CO2 ale automobilelor până în 2025 impuse de regulamentul privind emisiile de CO2 pentru vehiculele premium și mari a permis constructorilor de automobile să limiteze oferta de BEV-uri și nu au reușit să livreze pe piața UE modele accesibile, de nivel de bază, în număr mare.

Din 2018, constructorii auto au lansat doar 40 de BEV-uri mici de tip A și B, comparativ cu 66 de BEV-uri de dimensiuni mari de tip D și E. În prezent, impactul este deosebit de evident în ceea ce privește divergența cotei de piață a automobilelor compacte din segmentele B și D mari între piețele BEV și ICE (Internal Combustion Engines). Segmentul compact B este responsabil pentru 37% din vânzări în 2023. Cu toate acestea, în cazul BEV-urilor, acesta deține mai puțin de jumătate din această cotă de piață (17%). În schimb, constructorii auto s-au concentrat pe vânzarea de BEV-uri mai mari și mai premium din segmentul D, care dețin o cotă de piață mai mult decât dublă (28%) în comparație cu cele din segmentul D ICE (13%). Prin prioritizarea noilor modele BEV de dimensiuni D și E mai premium, constructorii de automobile încetinesc piața de masă a BEV pentru a-și maximiza profiturile pe termen scurt.

Orientarea disproporționată a constructorilor de automobile către modele mai mari, mai premium, a dus la prețuri ridicate pentru BEV-uri în Europa. În timp ce prețul mediu al BEV-urilor a scăzut în China cu peste 50% din 2015, datorită, în parte, unei mai mari concentrări pe vehiculele electrice de masă accesibile și integrării lanțului de aprovizionare, prețul mediu european al BEV-urilor a crescut cu 18.000 de euro, ilustrând modul în care diferite strategii ale constructorilor de automobile pot duce la rezultate foarte diferite pentru consumatori. În China există 75 de modele BEV disponibile la un preț mai mic de 20.000 EUR, dar numai unul în Europa. Prețul mediu în Europa rămâne ridicat chiar și în segmentele compacte: 34.000 EUR (A), 37.200 EUR (B) și 48.200 EUR (C). Aceste prețuri ridicate înseamnă că BEV-urile nu sunt competitive din punct de vedere al costurilor pentru consumatorii europeni atenți la costuri, deoarece există multe modele cu motorină ICE disponibile la prețuri mai mici de 20.000 EUR, cum ar fi Citroen C3 sau Seat Fabia.

Concentrarea constructorilor auto europeni pe SUV-uri (54% dintre modelele BEV lansate începând cu 2018), a avut, de asemenea, un impact asupra accesibilității, deoarece aceste vehicule au un preț semnificativ mai mare în comparație cu modelele non-SUV din segmentele compacte B (+6.100 €) și C (+12.100 €).

Deși au existat unele semne din partea constructorilor auto europeni care au anunțat că în perioada 2024-2027 vor apărea modele compacte mai ieftine, cum ar fi Renault 5 și VW ID.2, se preconizează că mai puțin de 50.000 de automobile din modelele ieftine anunțate vor fi produse pentru Europa în 2024, ceea ce este puțin probabil să satisfacă cererea. Acest lucru lasă piața europeană compactă, de masă, larg deschisă pentru concurența chineză.

Avânt pe piața europeană a mărcile chinezești

Văzând un gol pe piața europeană, multe mărci chinezești vând sau intenționează să vândă modele electrice pe continent, adesea la prețuri mai accesibile. Constructorii chinezi ar putea chiar să vândă unele modele în pierdere pentru a obține recunoașterea mărcii și cota de piață. Chiar dacă reglementările stagnează, stimulentele sunt reduse și climatul economic nu este ideal, constructorii europeni de automobile greșesc dacă cred că încetinirea producției le va ajuta competitivitatea sau supraviețuirea.

Sunt necesare politici naționale și europene inteligente pentru a accelera dezvoltarea pieței BEV de masă accesibile. Astfel de politici ar putea oferi 18 milioane de automobile electrice compacte și accesibile, fabricate în Europa, până în 2030. Mai exact, UE ar trebui:

  • Să mențină obiectivul de vânzări cu emisii zero de 100% în 2035 și să nu renegocieze standardele de CO2 pentru automobile în 2026.
  • Să propună un regulament UE pentru electrificarea tuturor vânzărilor noi de automobile pentru flote de autovehicule corporative până cel târziu în 2030 și să stabilească obiective mai devreme pentru flotele mari.
  • Să asigure vehicule electrice de mici dimensiuni și la prețuri accesibile pentru piața UE prin sprijinirea leasingului social prin intermediul Fondului Social pentru Climă al UE și să introducă un nou standard de mediu pentru vehiculele electrice.
  • Să utilizeze fondurile UE și instrumentele mai largi de politică industrială pentru a sprijini tranziția în domeniul automobilelor, cu condiția de a asigura o ofertă suplimentară și la prețuri accesibile de BEV, în plus față de ceea ce impun standardele de CO2.
  • Să integreze cerințele de mediu și „Fabricat în UE” în sistemele de subvenționare a vehiculelor electrice și în alte sisteme de achiziții publice.