O anchetă de referință cu privire la moartea tragică a fetiței Ella Kissi-Debrah, în vârstă de nouă ani, a confirmat că poluarea aerului a fost factorul material în provocarea și înrăutățirea atacurilor de astm fatale pe care le-a suferit, ducând la moartea ei. Aerul toxic duce la o estimare de 40.000 de decese în Marea Britanie în fiecare an, dar aceasta este prima dată când poluarea aerului este menționată drept cauză pe un certificat de deces. Grupul Transport & Environment (T&E) de la Bruxelles a declarat că hotărârea arată că moartea Ellei era evitabilă dacă guvernele ar fi pus pe primul loc nevoile copiilor vulnerabili. Organizația cere un nou act (o nouă lege) privind aerul curat în Regatul Unit.
Greg Archer, directorul T&E din Marea Britanie și expert în cadrul anchetei, a declarat: „Tragica moarte a Ellei ar fi putut fi evitată dacă guvernele iresponsabile nu ar fi pus nevoile industriei auto și ale șoferilor de automobile diesel în fața copiilor vulnerabili. Avem nevoie urgentă de o nouă lege privind aerul curat, Legea Ella, care să reducă emisiile de poluanți atmosferici și să facă aerul din orașe respirabil”.
Ella a murit în 2013, la trei ani după ce limitele poluării aerului în Marea Britanie și UE (atunci UK era membră a UE) ar fi trebuit respectate. Aceste limite fuseseră concepute tocmai pentru a proteja persoanele vulnerabile. Dovezile prezentate anchetei au arătat că guvernul britanic știa cu opt ani înainte de moartea Ellei că țara va rata limitele legale obligatorii ale poluării aerului datorate emisiilor provenite de la vehiculele diesel. Astăzi, nivelurile de poluare a aerului din orașele din Marea Britanie și din întreaga Europă rămân peste standardele de siguranță care ar fi trebuit îndeplinite în 2010, continuând să pună în pericol copiii vulnerabili precum Ella.
Greg Archer a concluzionat: „Această anchetă este o etapă importantă în lupta pentru aerul curat și nu s-ar fi întâmplat fără hotărârea curajoasă a familiei Ellei. În cei șapte ani de când Ella a murit, aproape un sfert de milion de alte familii din Marea Britanie au suferit o tragedie ca urmare a faptului că persoanele dragi vulnerabile respiră aer toxic – de patru ori mai mult decât cele ucise de Covid în acest an. În Marea Britanie modernă, acest lucru nu poate fi scuzat și trebuie prevenit.”
Constatările legiștilor marchează prima dată când poluarea aerului este inclusă drept cauză medicală pe un certificat de deces oriunde în lume. Verdictul a urmat unei anchete de două săptămâni cu privire la moartea Ellei care locuia în sudul capitalei Regatului Unit.
Poluarea aerului a contribuit semnificativ la moartea Ellei, spun legiștii. În timpul vieții Ellei, UK nu a reușit să reducă nivelurile de dioxid de azot la limitele stabilite în legislația UE, care au contribuit, eventual, la moartea ei. Totodată, faptul că mama Ellei, Rosamund Kissi-Debrah, nu a fost avertizată în mod adecvat cu privire la riscurile asociate poluării, ar fi putut contribui la rându-i la moartea fetiței.
Nivelurile ilegale ridicate de poluare cu dioxid de azot (NO2), care este legată de bolile respiratorii și contribuie la încălzirea globală, afectează o mare parte din Marea Britanie, inclusiv Londra, din 2010 – termenul limită pentru respectarea legislației UE.
Nivelurile de NO2 și de particule în suspensie (PM10 și PM2,5), un alt poluant dăunător, din aerul Londrei în timpul vieții Ellei au fost peste liniile directoare stabilite de Organizația Mondială a Sănătății, deși nu neapărat peste limitele europene – mult mai laxe.
O primă anchetă cu privire la moartea Ellei a constatat în 2014 că a murit din cauza „insuficienței respiratorii acute” cauzată de astmul sever. Însă constatarea a fost anulată în 2019, în lumina noilor dovezi bazate pe cercetările profesorului Stephen Holgate, consilierul special al Colegiului Regal al Medicilor pentru calitatea aerului, care a sugerat că poluarea aerului a contribuit la atacul fatal de astm. Aceasta a determinat Înalta Curte să dispună o a doua anchetă.
„Expunerea la poluarea aerului” va fi trecută ca a treia cauză de deces, pe lângă insuficiența respiratorie acută și astmul sever.
Avocații doamnei Kissi-Debrah, mama Ellei, au susținut în timpul anchetei că guvernul nu și-a îndeplinit datoria în temeiul articolului 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, dreptul la viață, de a proteja publicul de niveluri periculoase de poluare a aerului.