Angajamentul guvernelor de a vinde doar mașini și camionete cu emisii zero începând cu 2035 trebuie să fie susținut cu obiective reale stabilite prin lege, susține organizația internațională de mediu Transport&Environment (T&E).

O „coaliție progresistă” la conferința COP26 privind schimbările climatice s-a angajat să pună capăt vânzării de autoturisme și camionete poluante până în 2035 pe piețele importante și până în 2040 peste tot. Dar, cu China, SUA, Germania și Franța absente, va fi nevoie de mai mult decât o declarație fără caracter obligatoriu pentru a curăța cea mai mare sursă de poluare a transporturilor, susține T&E.

„Planurile de electrificare ale industriei auto sunt mai avansate față de cele ale autorităților de reglementare în domeniul acțiunilor climatice. Dar acestea nu se vor materializa fără obiective reale de a pune capăt emisiilor provenite de la autoturisme până cel târziu în 2035. SUA și Europa, în special Germania și Franța, trebuie să aibă inițiativa.”, a declarat Julia Poliscanova, director pentru vehicule și e-mobilitate la T&E.

Marea Britanie oprește vânzările de camioane diesel

Într-un angajament separat, Marea Britanie a anunțat că va pune capăt vânzării tuturor camioanelor diesel noi între 2035 și 2040. T&E susține că, dacă va fi pusă în aplicare, Marea Britanie va deveni lider mondial în ceea ce privește sistarea utilizării combustibililor fosili în vehicule până în 2050.

„Tehnologia de alimentare a camioanelor fără arderea combustibilului se dezvoltă rapid, iar costurile sunt în scădere. Prin plasarea Regatului Unit în fața cozii, nu numai că abordăm urgența climatică, ci vom contribui, de asemenea, la curățarea aerului urban toxic, creând în același timp industrii noi și locuri de muncă. Acesta este un câștig pentru economie și mediu.”, susține Greg Archer, director T&E Marea Britanie.

În lunile următoare, guvernele UE și membrii Parlamentului European vor decide cu privire la o propunere de a pune capăt vânzărilor de autoturisme și camionete poluante până în 2035. Anul viitor, parlamentarii UE vor lua în considerare, de asemenea, creșterea obiectivelor blocului comunitar de reducere a emisiilor de CO2 pentru camioane pentru 2030 și stabilirea obiectivelor pentru anii următori.