Curtea Europeană de Justiție a respins „People’s Climate Case” / „Procesul Climatic al Oamenilor” inițiat de 10 familii și comunitatea indigenă Sáami ale căror drepturi sunt afectate de schimbările climatice. Verdictul dat astăzi  pe temei procedural subliniază din nou lipsa accesului la justiție pe probleme de mediu.

În 2018, familii din Portugalia, Italia, Franța, Germania, România, Kenya, Fiji și asociația Sáminuorra s-au unit pentru a chema UE în instanță din cauza țintei anterioare de reducere a emisiilor cu 40% până în 2030. Reclamanții au susținut că ținta nu este suficientă pentru a preveni criza climatică și pentru garantarea drepturilor omului precum dreptul la viață, sănătate, ocupație, proprietate care sunt deja afectate de efectele schimbărilor climatice.

În ciuda tuturor dovezilor științifice oferite de reclamanți, Curtea a refuzat să vorbească despre criza climatică și impactul asupra drepturilor fundamentale, și s-a axat doar pe reguli procedurale. Curtea a susținut că reclamanții nu au dreptul de a ataca UE pentru politicile climatice, ci un individ ar trebui să fie în mod unic afectat pentru a da în judecată UE. Prin urmare, Curtea arată că pe cât de mare și universala este o problemă, pe atât mai puține șanse sunt ca oamenii să acționeze în instanță.

Raul Cazan, președinte 2Celsius: „Acest proces, deși respins după trei ani de Curtea Europeană de Justiție, a atras atenția asupra a două probleme gigantice ale cetățenilor europeni: insuficienta protecție împotriva efectelor schimbărilor climatice și lipsa accesului la justiție. Forțele politice și cetățenii vor trebui să se organizeze și să ceară nu doar noi ținte de reducere a emisiilor ci o reformă veritabilă în ce privește cea mai mare amenințare globală.”

Roda Verheyen, avocat coordonator al cazului:  „Aceste familii și-au pus încrederea în sistemul legal al UE pentru a-și cere drepturile. Dar UE a eșuat în a interpreta regulile existente în contextul schimbărilor climatice. Acordarea accesului la justiție pentru cetățeni nu ar fi afectat UE, dimpotrivă, ar fi făcut-o mai puternică.

Wendel Trio, director al Climate Action Network (CAN) Europa: „Urgența climatică crește în fiecare zi, iar UE trebuie să-și crească ambiția. Cetățenii se adresează tot mai des curților naționale pentru a cere evitarea efectelor schimbărilor climatice. E păcat că Curtea Europeană se distanțează de celelalte curți și refuză să abordeze problema, ascunzându-se în spatele unor proceduri.

Sanna Vannar, reprezentanta populației Sámi: „Comunitate Sámilocuiește în mijlocul crizei climatice în fiecare zi. Vedem cum schimbările climatice afectează renii, natura și cultura noastră. Vorbim de aceste schimbări și de impactul lor de multă vreme deja. Din păcate, nimeni nu ascultă.”