Săptămâna trecută, Comisia Europeană a propus, în cadrul revizuirii normelor UE privind calitatea aerului, limite mai stricte și obligatorii de poluare a aerului, inclusiv pentru emisiile de particule fine (PM2,5) și de dioxid de azot (NO2), care provin în principal din transporturi, acestea însă nu sunt la nivelul recomandărilor făcute de Organizației Mondiale a Sănătății (OMS),  potrivit organizațiilor europeane Transport & Environment (T&E) și Clean Cities Campaign (CCC).

Cercetări recente au arătat că limitele recomandate de OMS pentru dioxidul de azot (NO2), de exemplu, ar putea fi atinse prin crearea de zone cu emisii zero și cu emisii reduse (LEZ) la nivelul orașelor, susține CCC. Cu toate astea, propunerea Comisiei nu a inclus o modelare a impactului zonelor cu emisii zero sau reduse în orașe, chiar dacă recunoaște beneficiile lor, cercetările arătând că acestea au fost eficiente în reducerea emisiilor de NO2 cu până la 44%.

Stabilirea unor limite de poluare a aerului care nu sunt aliniate la cele mai recente date științifice în materie de sănătate este ca și cum ai sugera oamenilor să continue să fumeze, dar să se limiteze la țigări mai slabe„, a declarat Barbara Stoll, director al Clean Cities Campaign.

Nu este prea târziu pentru ca factorii de decizie să stabilească valori limită în conformitate cu recomandările OMS. Aceasta ar contribui la stimularea acestor tipuri de politici la nivel local, ceea ce ar accelera trecerea la transportul cu emisii zero și ar curăța aerul din orașe.”, a declrat Alex Keynes, manager pentru vehicule nepoluante la T&E.

Legislația UE privind aerul curat a fost principalul motor de reducere a poluării aerului urban. Orașele au acum nevoie de direcții clare din partea UE, bazate pe date științifice pentru a putea pune în aplicare politici care să asigure o dată pentru totdeauna un aer curat, afirmă CCC.

Acesta este un bun pas înainte, dar pașii nu sunt suficienți atunci când vine vorba de poluarea toxică a aerului. Parlamentul European și Consiliul trebuie să îmbunătățească semnificativ propunerea Comisiei în lunile următoare”, a concluzionat Alex Keynes.

Comisia cedează presiunilor exercitate de industrie cu privire la Euro 7

Legislația europeană pentru reducerea poluării aerului trebuie să fie puternică, bazată pe date științifice, mai ales în contextul în care există informații potrivit cărora Comisia Europeană intenționează să propună standarde slabe și ineficiente pentru Euro 7, principalul mecanism al UE de reducere a poluării toxice din transportul rutier.

Poluarea produsă de autoturisme, camionete și camioane este responsabilă de 70.000 de decese premature în UE, însă Comisia a cedat presiunilor lobby-ului auto și va permite ca alte 100 de milioane de mașini extrem de poluante să circule pe drumurile europene până în 2035, când motorul cu combustie internă va fi eliminat treptat în UE.