Grupul de mediu european Transport&Environment a publicat un raport în urma analizării propunerii Comisiei Europene pentru Regulamentul privind infrastructura pentru combustibili alternativi (AFIR).

Propunerea Comisiei, care va asigura existența unei infrastructuri publice de încărcare suficientă pentru a urmări implementarea obiectivelor privind transportul electric, poate fi îmbunătățită, potrivit T&E.

Transformarea fostei directive într-un regulament este un semnal important, care arată membrii Comisiei au înțeles că o implementare în timp util și armonizată a infrastructurii cu emisii zero pentru toate modurile de transport este esențială.

Pentru autovehicule, mobilitatea electrică a câștigat teren în ultimii ani și nu va dura prea mult timp până când piața va asigura infrastructura necesară fără intervenția reglementară. Totuși, pentru moment, obiectivele minime și cerințele armonizate sunt importante pentru a asigura o rețea de încărcare suficientă și cuprinzătoare pe întreg continentul, evitând o Europă cu două viteze. Revoluția cu emisii zero a sectorului transportului rutier de marfă este iminentă și va trebui să aibă loc într-un ritm mult mai mare în comparație cu vehiculele ușoare. Producția în serie de camioane cu emisii zero începe cu mulți producători care au anunțat o cotă de vânzare de aproximativ 10% pentru 2025. AFIR trebuie să se asigure că infrastructura de încărcare și realimentare va ajuta la facilitarea acestei absorbții masive pe piață.

Pentru decarbonizarea transportului maritim până în 2050, utilizarea combustibililor ecologici trebuie să înceapă înainte de 2030. Un lucru este clar: gazul natural lichefiat (LNG) nu servește acestui scop, ci îl împiedică. Primele nave mari cu emisii zero sunt așteptate în următorii câțiva ani și, prin urmare, vor avea nevoie de o infrastructură de realimentare ecologică adecvată pentru a fi instalate în mările europene. În paralel, cerințele puternice și armonizate atât pentru porturi, cât și pentru nave sunt esențiale pentru a face ca utilizarea energiei electrice de pe mal să fie opțiunea implicită în toate porturile europene.

Pe baza propunerii Comisiei, T&E recomandă:

Pentru Vehiculele ușoare (Light duty vehicles – LDV):

  1. Îmbunătățirea obiectivelor privind infrastructura de încărcare bazată pe flotă (Articolul 3), legându-le la cota de vehicule electrice din flota unei țări și asigurarea unui obiectiv minim absolut. Acest lucru asigură că statele membre cu o cotă relativ scăzută de vehicule electrice în flota lor totală de vehicule sunt obligate să furnizeze o infrastructură suficientă.
  • Putere minimă de ieșire pentru bateriile mașinilor electrice. Dacă cota parcului de vehicule electrice este <1%➜3kW;<1-2,5%➜2,5kW< 2 -5%➜2 kW< 5 -7,5%➜1,5 kW; peste 7,5%➜1 kW.
  • Mecanismul de salvgardare a infrastructurii minime de încărcare în fiecare stat membru pentru cel puțin 2% cota de vehicule electrice în 2025, 5% în 2027 și 10% în 2030.
  1. Asigurarea că europenii pot conduce un vehicul electric în întreaga UE până în 2025 (Articolul 3), făcând obligatorii obiectivele LDV pentru rețeaua globală TEN-T (Trans-European Transport Network) până în 2025, pentru a elimina teama legată de autonomia mașinilor electrice și imposibilitatea de a le reîncărca.
  2. Permiterea încărcării mașinilor în parcări (Articolul 3) în special în zonele urbane, fără acces la încărcarea privată. De asemenea, obligarea centrelor comerciale de dimensiuni medii și mari de a dota 15% din parcări cu încărcătoare accesibile publicului.
  3. Facilitarea procesului de încărcare fără probleme făcând posibilă plata cu cardul pentru toate stațiile de încărcare > 10 kW (Articolul 5) și solicitând (Articolul 2) ca infrastructura de încărcare accesibilă publicului să fie disponibilă cel puțin 8 ore pe zi (6 zile pe săptămână), cu o cerință minimă de funcționare de 98 %.
  4. Țintele pentru încărcarea privată de 6-8 kW/BEV, deoarece încărcarea la domiciliu sau la locul de muncă va rămâne probabil modul dominant de încărcare EV

Întregul raport poate fi citit, pe: https://2celsius.org/wp-content/uploads/2021/11/20211004_AFIR_Briefing.pdf