Astăzi, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a fost publicat primul regulament UE de reducere a emisiilor de metan. Acesta este ultimul pas înainte de intrarea în vigoare a legislației. România va fi obligată să îl implementeze începând cu 2025.

Regulamentul, care va fi denumit oficial UE 2024/1787, stabilește noi restricții stricte ale emisiilor provenite de la operațiunile cu combustibili fosili în statele membre ale UE. Standarde dure se vor aplica și importurilor de la mulți exportatori de petrol, cărbune și gaze naturale care furnizează UE.

După ce, în decembrie 2021, regulamentul UE privind metanul pentru sectorul energetic a fost propus ca parte a propunerilor de implementare a Pactului ecologic european, Parlamentul UE a adoptat o poziție cu privire la o nouă lege de reducere a emisiilor de metan din sectorul energetic, permițând reprezentanților din sectorul energetic. Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană să se întâlnească și să încheie un acord de compromis cu privire la regulamentul propus de Comisia Europeană.

Noua lege, văzută ca prima parte a legislației UE care vizează reducerea emisiilor de metan, care acoperă emisiile directe de metan din industriile de petrol, gaze, cărbune și biometan, era anticipată să intre în vigoare la începutul anului 2024. În timp ce primul regulament al UE care vizează emisiile de metan a devenit oficial lege, se așteaptă ca România să înceapă implementarea sa în 2025.

Regulamentul privind metanul, UE 2024/1787, este conceput pentru a restrânge și emisiile de metan provenite din importurile de energie, deoarece urmărește să reducă aceste emisii în interiorul și mult dincolo de granițele UE, prin stabilirea de noi restricții dure ale emisiilor din operațiunile cu combustibili fosili în statele membre și prin aplicarea de standarde severe multor exportatori de petrol, cărbune și gaze naturale care le exportă spre Uniunea Europeană.

La șase luni de la intrarea în vigoare a regulamentului (4 august 2024), România trebuie să numească o autoritate națională care să supravegheze respectarea regulamentului de către operatorii UE de petrol, gaze și cărbune, precum și importatori și verificatori independenți. În plus, Comisia Europeană va prezenta legislație secundară, care va detalia metodologia pe care importatorii UE vor trebui să o urmeze atunci când vine vorba de raportarea intensităților emisiilor de metan.

După abordarea emisiilor interne, aceleași obligații de monitorizare, raportare și verificare se vor aplica importatorilor din UE începând cu ianuarie 2027. Aceasta înseamnă că pentru toate contractele încheiate cu exportatorii către UE, importatorii din UE vor trebui să demonstreze că producătorii măsoară, monitorizează, raportează și verifica emisiile de metan în conformitate cu cerințele regulamentului.