Industria auto europeană folosește activități de lobby agresive și face reclamații nefondate în încercarea de a deraia planurile UE de reducere a poluării din transportul rutier, a arătat într-un document informativ grupul de campanii Transport & Environment (T&E).

Documentul avertizează că sănătatea cetățenilor va avea de suferit timp de decenii dacă industria va reuși să reducă noile standarde propuse privind emisiile provenite de la mașini, autoutilitare, autobuze și camioane. Euro 7 va stabili limite legale pentru aproape 100 de milioane de mașini pe benzină și diesel care vor fi vândute în UE după 2025, când va intra în vigoare.

Anna Krajinska, inginer de emisii la T&E, a declarat: „Tehnologia accesibilă poate oferi acum reduceri uriașe ale emisiilor vehiculelor la prețuri mai mici decât revopsirea unei mașini. Aceasta este o oportunitate unică de a îmbunătății calitatea aerului în toată Europa. „Dar, în loc să adopte inovația pentru reducerea emisiilor toxice, industria auto face lobby agresiv împotriva reglementărilor mai dure și folosește trucuri murdare, inclusiv afirmații înșelătoare conform cărora costurile vor amenința locurile de muncă și afacerile. Parlamentarii ar trebui să învețe din greșile din trecut și să se concentreze pe a face ceea ce este potrivit pentru sănătatea a milioane de cetățeni. ”

Reducerea poluării aerului este o prioritate majoră în Pactul Verde al UE, iar Comisia Europeană are în vedere recomandări pentru noi standarde de emisii pentru vehicule, după ce a convocat experți independenți pentru a revizui cea mai bună tehnologie disponibilă. Emisiile din transportul rutier reprezintă o sursă majoră de poluare a aerului, provocând o gamă largă de boli grave, inclusiv boli de inimă și plămâni și cancer.

În fiecare an, în UE, poluarea din transportul rutier este responsabilă de zeci de mii de decese premature, costând societății zeci de miliarde în costuri de sănătate. De asemenea, aerul poluat are un impact disproporționat asupra gospodăriilor cu venituri mici și a minorităților.

În schimb, Comisia Europeană estimează că adoptarea unei tehnologii de emisii mai curate pentru a respecta standardele Euro 7 ar adăuga între 100 și 500 EUR la prețul unei mașini. Pentru camioane, conformitatea ar adăuga mai puțin de 1% la costul total de deținere pe parcursul a cinci ani.

Deciziile UE privind standardele Euro 7 vor afecta calitatea aerului în Europa pentru o generație. T&E calculează că 95 de milioane de mașini vor fi vândute între 2025, când intră în vigoare standardul, și 2035, când UE propune interzicerea vânzărilor de mașini și autoutilitare cu motoare cu ardere internă. Aceste mașini ar putea fi în circulație până în 2050: în medie, mașinile din UE sunt utilizate timp de 11 ani și multe de mai bine de 15 ani, în special în estul și sudul Europei. Vânzările de camioane cu combustie internă sunt de așteptat să continue până la mijlocul anilor 2030 sau mai târziu și multe rămân în circulație timp de 12 ani sau mai mult.

Documentul informativ, „Cele șapte trucuri (murdare) de poluare a aerului din industria auto”, avertizează că industria încearcă să întoarcă publicul și guvernele împotriva Euro 7, ridicând temerile că noile standarde dure vor paraliza vânzările și vor amenința locurile de muncă.

Industria auto cheltuie miliarde de euro pentru lobby la Bruxelles

Numai în 2020, Asociația Producătorilor de Automobile Europene (ACEA), Volkswagen, Daimler și BMW au cheltuit aproape 9 milioane de euro pentru a face lobby la Bruxelles. La începutul acestui an, ACEA a lansat o campanie publică împotriva Euro 7, făcând afirmații nefondate că legislația ar însemna o interdicție a motorului cu ardere internă.

Industria susține că Euro 7 va costa prea mult și nu este fezabil din punct de vedere tehnic, dar documentul realizat de T&E menționează că tehnologia de control al emisiilor a progresat semnificativ din 2008, când au fost convenite actualele standarde Euro 6. De exemplu, catalizatorii electronici, care pot reduce drastic emisiile la pornirea motorului și aspirarea în vid, care reduce emisiile de particule periculoase de la frânare, sunt viabile și accesibile.

ACEA a publicat, de asemenea, un studiu susținând că Euro 7 ar avea un impact limitat asupra reducerii poluării aerului și a impactului acestuia asupra sănătății. Cu toate acestea, acest lucru s-a bazat pe standarde de emisii mai puțin ambițioase decât cele avute în vedere și conținea numeroase erori, cum ar fi omiterea mașinilor pe benzină, care reprezintă majoritatea mașinilor noi vândute astăzi.

Potrivit documentului T&E : „Industria auto are o istorie îndelungată în ceea ce privește plângerile inițiale nejustificate, susținând că conformitatea va fi imposibilă, prea scumpă sau va reduce vânzările, urmând apoi să se conformeze în totalitate după intrarea în vigoare a regulamentului.”

Industria auto are „o lungă istorie a reglementărilor înșelătoare”. În iulie, Comisia Europeană a amendat Volkwagen și BMW cu 875 milioane de euro pentru colaborarea cu Daimler pentru a preveni implementarea unei tehnologii de emisii curate. Volkswagen a plătit deja peste 32 de miliarde de euro în penalități și compensații legate de scandalul emisiilor „Dieselgate”, iar patru manageri sunt în prezent anchetați în Germania pentru acuzații de fraudă și evaziune fiscală aferente.

Comisia Europeană va face propunerile pentru standardul Euro 7 până la sfârșitul anului și momentan analizează recomandările experților independenți în domeniul emisiilor. Acesta a convocat Consorțiul pentru emisii ultra-scăzute ale vehiculelor (CLOVE) pentru a oferi consiliere cu privire la ceea ce este acum realizabil din punct de vedere economic și tehnic și au petrecut mai bine de doi ani cercetând cele mai bune tehnologii de emisie disponibile. CLOVE a propus reduceri drastice de la standardele Euro: oxidul de azot (NOx) ar scădea de la 80 mg / km la 20 mg / km și emisiile de particule cu peste 80%.

T&E solicită, de asemenea, ca Euro 7 să închidă lacunele care permit vehiculelor să depășească în mod substanțial limitele legale, de exemplu în timpul accelerațiilor rapide și al călătoriilor scurte în oraș. În orașe, camioanele pot emite până la opt ori limita legală de NOx, deoarece testele oficiale nu acoperă în prezent conducerea cu viteză redusă. Potrivit documentului, Euro 7 trebuie să se asigure că limitele de emisii se aplică în toate condițiile de conducere și pe toată durata de viață a vehiculului pentru a evita mutarea problemei poluării aerului în statele membre mai puțin bogate.