Obligarea companiilor petroliere să cumpere certificate de carbon pentru petrolul vândut șoferilor nu va contribui la reduceri semnificative ale poluării, arată un nou studiu. În prezent, sectorul energetic și industriile grele trebuie să cumpere certificate de carbon prin sistemul european de tranzacționare a certificatelor de carbon. Planul Comisiei Europene de a adăuga mașinile și camioanele va muta povara reducerii emisiilor dintre sectorul de transporturi spre energei și industrie, fără vreun câștig concret pentru mediu, arată raportul realizat de Cambridge Econometrics.
Extinderea pieței europene de carbon către transportul rutier nu ar duce la reduceri suplimentare de emisii până în 2030 și reduceri prea mici până în 2050. Asta pentru că șoferii și transportatorii sunt mai puțin „sensibili” la creșterea prețului carbonului – plătit la pompă – decât industriile globale, precum cea a oțelului. De asemenea, cererea crescută de certificate de carbon ar duce la creșterea prețului tonei de carbon până la 90 de euro pentru alte industrii. Includerea transportului rutier în schema certificatelor de carbon ar însemna totodată eliminarea sectorului din obiectivele climatice naționale, ceea ce înseamnă că guvernele nuvor mai fi obligate să reducă emisiile din transporturi.
Carlos Calvo Ambel, director pe analiză la Transport&Environment: „Includerea mașinilor și camioanelor în piața actuală a certificatelor de emisii nu va funcționa bine pentru mediu, oameni sau economie. Nu va duce la reducerea emisiilor, ci la creșterea prețurilor pentru industrii și familii cu venituri mici care nu pot pur și simplu cumpăra o nouă mașină mai puțin poluantă peste noapte. Standarde europene pentru emisiile de dioxid de carbon și taxe verzi la nivel național sunt necesare pentru decarbonarea sectorului de transport”.
T&E susține că includerea transporturilor în schema de emisii este susținută de industria auto pentru că pune povara pe șoferi în timp ce producătorii de mașini pot continua să scoată mașini poluante. Măsura asta ar întârzia măsuri realiste pentru reducerea emisiilor din transporturi precum taxarea la nivel național în favoarea mașinilor zero-emisii, dezvoltarea infrastructurii de încărcare și stabilirea de obiective de eliminare a mașinilor pe combustibili fosili.