Producătorii de petrol din România au emis în 2019 o cantitate estimată de 120 de kilotone de metan, ceea ce înseamnă o pierdere financiară de aproximativ 90 de milioane de euro.

Studiul constată că cantitatea de gaze irosite – suficientă pentru a alimenta un milion de case timp de un an întreg – a fost subestimată în inventarul național de cel puțin 2,5 ori.

Noile date ale unui studiu științific coordonat de Observatorul Internațional de Emisii de Metan al UNEP, Universitatea din Utrecht și Environmental Defense Fund arată că producția de petrol din România a emis probabil aproximativ 120 de kilotone de metan în 2019. România este al doilea mare producător de petrol și gaze din UE și se numără printre țările Uniunii cu cele mai mari emisii anuale de metan raportate din sectorul energetic, conform datelor din inventarul de gaze cu efect de seră din 2022.

Autorii au constatat că este posibil ca inventarul național să fi subestimat emisiile de metan cu cel puțin 2,5 ori în acel an. Metanul irosit – principala componentă a gazului natural – echivalează cu o pierdere financiară de aproximativ 90 de milioane de euro[1] și ar fi putut alimenta aproximativ un milion de locuințe timp de un an întreg[2].

Rezultatele acestui studiu sunt dovada clară că România trebuie să facă tranziția pentru a încorpora următorul nivel metodologic de raportare a datelor privind emisiile de metan din sectorul energetic. În momentul de față, raportările nu conțin măsurători directe, doar estimări generale. O raportare adecvată a acestor emisii, laolaltă cu programe de detectare a scurgerilor și reparații și reducerea ventilării la faclă, ne va ajuta și să profităm de beneficiile pe care le putem obține prin reducerea emisiilor, precum dependența mai mică de importuri de gaze fosile,” a declarat Mihai Stoica, directorul executiv al 2Celsius, organizație care promovează politici climatice sustenabile și care pledează pentru reducerea emisiilor de metan în România.

Cercetarea, la care au participat oameni de știință de la peste zece instituții de cercetare din UE, arată că există potențialul de a reduce emisiile de metan din industria petrolului și a gazelor naturale prin soluții simple: „Concluziile noastre arată că România are o oportunitate uriașă de a reduce emisiile de metan. Prin detectarea și repararea mai frecventă a scurgerilor și prin oprirea ventilației, țara ar putea capta gazul, care altfel ar fi irosit, să-l aducă pe piață și să ne protejeze clima„, a declarat Daniel Zavala-Araiza, cercetător la Environmental Defense Fund. „Dar România nu este un caz unic. Economii similare ar putea fi realizate de industrie în multe locuri.”

Vedeți fotografii și imagini video aici.

Metanul provenit din exploatările de combustibili fosili, din agricultură și din alte industrii provoacă aproximativ o treime din încălzirea globală actuală. Reducerea acestor emisii este cea mai rapidă modalitate de a încetini ritmul încălzirii, în timp ce continuăm să căutăm o tranziție corectă către surse de energie mai puțin poluante.

Acest studiu ar putea avea un mare impact asupra climei, deoarece măsurătorile arată exact cum operatorii de petrol și gaze pot reduce emisiile de metan„, spune Thomas Röckmann, unul dintre autorii principali ai studiului.

Aceste constatări subliniază potențialul semnificativ de reducere a metanului în sectorul energetic – una dintre cele mai ușor de realizat acțiuni climatice – atât în UE, cât și la nivel global„, spune Flavia Sollazzo, director principal pentru tranziție energetică la Environmental Defense Fund Europe. „De asemenea, acestea subliniază necesitatea unui regulament UE solid și fezabilitatea dispozițiilor aflate în discuție în cadrul regulamentului UE privind metanul. Trebuie să dăm un exemplu prin reducerea rapidă a acestor emisii și prin abordarea amprentei substanțiale externe a UE în ceea ce privește metanul prin intermediul unui standard de performanță pentru importuri.”

Această cercetare face parte din numeroasele eforturi științifice în curs de desfășurare pentru a ne îmbunătăți înțelegerea emisiilor de metan provenite din infrastructura globală de petrol și gaze. Tehnologia de măsurare precisă a metanului există, dar politicile rămân în urmă în ceea ce privește punerea în aplicare a unor norme care să atenueze în mod eficient acest poluant climatic.

Acest studiu confirmă importanța unor date solide, transparente și ușor de utilizat pentru a determina reduceri importante ale emisiilor de metan, deoarece operatorii și reprezentanții guvernamentali dispun acum de informațiile potrivite pentru a direcționa acțiunile de atenuare. Suntem încurajați de acțiunile pe care Guvernul României și Comisia Europeană le întreprind pe acest front și sperăm să vedem că operatorii de petrol și gaze din România continuă să adopte standardul de raportare și de atenuare ale parteneriatului pentru metan din industria de petrol și gaze, OGMP 2.0 al UNEP. Așteptăm cu nerăbdare să continuăm să lucrăm cu guvernul român și cu actorii industriali pentru a ne asigura că angajamentele lor se transformă în reduceri credibile pe termen scurt„, a declarat Manfredi Caltagirone, șeful Observatorului internațional al emisiilor de metan al UNEP.

Observatorul Internațional al Emisiilor de Metan al UNEP colectează, reconciliază și integrează date empirice privind emisiile de metan în timp aproape real, inclusiv date satelitare de la MethaneSAT, pentru a oferi o transparență fără precedent și date care să ajute la concentrarea eforturilor de reducere a emisiilor de metan și să contribuie în mod semnificativ la menținerea sub control a temperaturilor în creștere.

***

Una dintre cele mai importante organizații internaționale non-profit din lume, Environmental Defense Fund (edf.org și edfeurope.org) creează soluții transformaționale pentru cele mai grave probleme de mediu. Pentru a face acest lucru, EDF face legătura între știință, economie, drept și parteneriate inovatoare în sectorul privat. Cu peste 3 milioane de membri și activiști și birouri în Statele Unite, China, India, Mexic, Indonezia și Uniunea Europeană, oamenii de știință, economiștii, avocații și experții în politici ai EDF lucrează în 28 de țări și în întreaga Uniune Europeană pentru a transforma soluțiile noastre în acțiuni. Conectați-vă cu noi pe Twitter @EnvDefenseEuro și pe LinkedIn.

Environmental Defense Fund Europe (edfeurope.org) este o organizație de caritate înregistrată (număr de caritate 1164661) și o societate cu răspundere limitată prin garanție, constituită în Anglia și Țara Galilor (număr de societate 09217493) și în Țările de Jos (RSIN 859171814).

2Celsius este o organizație neguvernamentală înființată în 2010 cu scopul de a influența politicile privind schimbările climatice la nivel național și european.  Este membră a organizațiilor internaționale European Environmental Bureau, Climate Action Network Europe și ai Federației Europene pentru Transport și Mediu (T&E) și este implicată în litigii strategice pe cauze climatice. Proiectele asociației vizează domenii precum: transportul sustenabil și mobilitatea electrică, bioenergia și calitatea aerului. Totodată, din 2020 analizăm politicile publice care țin de gazele fluorurate și emisiile fugitive de la infrastructura de petrol și gaze naturale.

 

 

[1]Presupunând o compoziție de 90% de metan și un factor de conversie de 0,671 kg/m3, cele 120 de tone de CH4 (interval: 79 – 180 de tone) pot fi transformate în aproximativ 200 de milioane de m3 (130 – 300 Mm3) de gaz natural. Utilizând prețul mediu al gazului TTF în 2023 (ianuarie-iunie) de aproximativ 44 €/MWh sau 0,46 €/m3, ajungem la o valoare a prețului de 90 M€ (60 M€ – 140 M€).

[2] Presupunând un consum mediu actual de electricitate de 2500 kWh, cele 120 kt de gaze evacuate au potențialul de a furniza energie electrică pentru aproximativ 770 000 de gospodării. Dacă folosim o estimare mai conservatoare de 2000 kWh pentru anii anteriori, atunci cifra se apropie de 1 milion de gospodării – acest lucru este suficient pentru a alimenta toate casele din București.