Asociațiile Bankwatch România și 2Celsius lansează primul documentar interactiv despre tranziția principalei regiuni carbonifere din România, județul Gorj, de la o regiune monoindustrială  la o economie cu emisii reduse de CO2, VIAȚA DINCOLO DE CĂRBUNE, a fost lansat în format bilingv, română-engleză. Documentarul a fost realizat cu ajutorul platformei Klynt, iar regia și imaginea sunt semnate de Mihai Stoica, director executiv 2Celsius.

Structurat pe capitole tematice, documentarul web VIAȚA DINCOLO DE CĂRBUNE prezintă în mod interactiv atât istoria regiunii și rolul economic și identitar al industriei extractive în dezvoltarea acesteia, cât și provocările semnificative sociale, economice, sanitare și de mediu pe care industria continuă să le genereze.  Mai mult decât atât, documentarul pune în lumină potențialul cultural și natural al Gorjului și al comunităților gorjene de a se reinventa, de a se dezvolta ca parte dintr-o economie prietenoasă cu oamenii și cu mediul înconjurător.

Documentarul web VIAȚA DINCOLO DE CĂRBUNE este disponibil în română și engleză și poate fi accesat, începând de azi, la adresa viatadincolodecarbune.ro.

„După 30 de ani de dezindustrializare haotică și tranziție dureroasă, principala regiune carboniferă din România are în fața sa o oportunitate imensă, o infuzie directă de fonduri, idei, inovație, sprijin pentru a dezvolta o economie a viitorului. Iar documentarul web asta ne arată. Este o formă de a recunoaște  rolul important al industriei extractive în regiune, dar și de a ridica semne de întrebare cu privire la prețul plătit pentru această dezvoltare. Este o provocare pentru noi toți de a colabora pentru a pune bazele unei economii incluzive, sănătoase, pentru oameni și pentru mediul din care facem parte”, a declarat Eliza Bârnea, coordonatoarea campaniei Tranziție justă, Bankwatch România.

„Este un început, i-am văzut pe oamenii care sunt dispuși să intre în programele de recalificare în zonele aflate în tranziție. Avem nevoie de programe serioase și aduse la zi, nu din economia trecutului. Asta am încercat să transmit și eu, să găsesc optimismul. Problema mare este că oamenii nu mai au încredere că cei care ar trebui să-i susțină în procesul acesta de tranziție sunt de încredere. Totuși, Gorjul are niște resurse extraordinare și un potențial uman remarcabil și sunt sigur că viitorul va arăta mult mai bine pentru Gorj și pentru gorjeni”, a declarat Mihai Stoica, regizorul documentarului.

Web doc-ul VIAȚA DINCOLO DE CĂRBUNE plasează istoric industria cărbunelui din Gorj, prezentând în premieră imagini de arhivă din perioada comunistă și transformările sociale aduse de industrializarea economiei gorjene.

Proiect derulat de Asociația Bankwatch România în parteneriat cu Asociația 2Celsius cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este abordarea și analizarea provocărilor de mediu, economice, sociale și legislative ale tranziției energetice.

 

Despre Bankwatch România

Bankwatch România este o asociație înființată în 2012, al cărei scop este de a preveni impactul negativ de mediu și social al proiectelor publice și private și de a promova alternative durabile și participarea publicului la luarea deciziilor. Domeniul principal de activitate al asociației este reducerea poluării în sectorul energetic, cu accent pe reducerea utilizării combustibililor fosili.

Despre 2Celsius

2Celsius este o organzație non-guvernamentală cu profil de mediu, înființată în 2010, care militează pentru îmbunătățirea politicilor de energie și a politicilor climatice la nivel național și european. 2Celsius este membră a celor mai mari rețele europene de mediu, printre care Transport&Environment, European Environmental Bureau și CAN Europe.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.