În vara din 2017, 2Celsius a documentat pentru Bankwatch România accesul la apă potabilă în mai multe localități învecinate cu cariere de exploatare a lignitului din Gorj. Din documentare au rezultat două filme scurte, iar în urma publicării lor Complexul Energetic Oltenia i-a despăgubit sau expropriat pe unii dintre oamenii care apar în aceste filmări.

În Roșia de Jiu, Gorj, localnicii nu au acces la apă potabilă după ce mineritul a distrus pânza freatică. Guvernul României pregătește emiterea unei Hotărâri prin care terenurile localnicilor din satul Roșia de Jiu, Gorj, vor fi expropriate pentru extinderea unei cariere de cărbune. Hotărârea nu prevede și preluarea caselor, astfel familiile rămân fără o sursă importantă de venit, blocate într-o zonă cu apa contaminată și aerul poluat.
Mai multe informații aici: http://faracarbune.ro/apa-rosia-jiu/

Fântânile din Lupoaia, județul Gorj au secat pe măsură ce cariera s-a apropiat de sat, iar locuitorii primesc apă pompată din mină de două ori pe zi. Complexul Energetic Oltenia intenționează să extindă cariera, însă acordul de mediu a fost suspendat în urma unei acțiuni în instanță a Asociației Bankwatch România.
Mai multe informații aici: http://faracarbune.ro/apa-lupoaia/