People’s Climate Case

2C Film a realizat trei dintre filmele scurte pentru campania de comunicare care susține People’s Climate Case (PCC). PCC este acțiunea de litigiu inițiată de 10 familii din Portugalia, Germania, Franța, Italia, România, Kenya, Fiji și Asociația Tineretului Saami Sáminuorra. Locuințele lor, mijloacele de trai, ocupația și cultura tradițională a familiei sunt afectate de schimbările climatice și duc instituțiile UE în instanță pentru a-și proteja drepturile fundamentale și pentru a preveni schimbările climatice.

Filmele prezintă situația și argumentele a trei dintre reclamanții PCC, cei din România, Suedia și Kenya.

Familia Vlad locuiește în Carpații Români la o altitudine de 700 de metri. Această familie de turmă atestă că acum se confruntă cu riscul de a-și pierde ferma familială, animalele și ocupația lor tradițională din cauza creșterii temperaturilor, secetelor și lipsei de apă în regiunea lor.

Analiza tendințelor climatice arată în mod clar o creștere de 1,1-2,0 ° C în ultimii 50 de ani (1961-2010). Pe lângă creșterea totală a temperaturii, familia a observat și modificări ale anotimpurilor. Acum este obișnuit ca temperaturile din februarie să crească și apoi să scadă din nou în sub-zero cu zăpadă în martie. Din cauza acestei dezvoltări, culturile precum porumbul și cartofii nu mai sunt viabile.

De altfel, creșterea animalelor devine foarte dificilă pentru familie, deoarece asigurarea suficientă hrană devine din ce în ce mai greu. Întrucât iarba nu mai crește suficient în perioada de vară, din cauza creșterii temperaturii și mai ales a perioadelor de căldură extremă, familia trebuie să-și crească animalele la creșteri mai mari, unde este mai rece și există mai multă umiditate pentru a ajuta pășunile să crească.

***

Sáminuorra, fondată în 1963, este o organizație a tinerilor saami din Suedia. Poporul Saami sunt indigenii din nordul Europei care locuiesc în Sápmi, care cuprinde părți din nordul Suediei, Norvegia, Finlanda și Peninsula Kola din Rusia. Sáminuorra încearcă în mod activ să crească gradul de conștientizare cu privire la Saami și cultura lor și să influențeze factorii de decizie pentru a ține cont de interesele tinerilor din Saami.

Modul tradițional de a trăi pentru Saami are păstoritul renilor în centrul culturii. Acesta este motivul pentru care consecințele schimbărilor climatice, care perturbă deja acest mod de a trăi, amenință nu doar supraviețuirea renilor, ci, în plus, întreaga cultură Saami.

Saami sunt organizați în asociații economice numite Sameby, menite să permită viața comunității în jurul păstoririi turmelor de reni. Acestea se află în mare parte într-o zonă desemnată, dar pot fi definite și ca un parteneriat de lucru. Membrii au drepturi individuale la resurse, dar se ajută reciproc la gestionarea efectivelor. Membrii unui Sameby nu locuiesc neapărat într-o locație geografică.

Datele arată că iernile au fost mai calde în ultimele decenii. Aproape toate iernile din 1989 au fost mai calde decât media pentru secolul XX și în ultimii 50 de ani a existat o tendință pozitivă atât în ​​frecvența, cât și în intensitatea evenimentelor de încălzire a iernilor din nordul Scandinaviei. Aceste observații susțin constatările că încălzirea schimbărilor climatice este amplificată în regiunile polare. Proiecțiile arată că această încălzire va continua la o rată mai mare decât media globală.

Creșterea temperaturii în timpul iernii nu înseamnă mai multă hrană pentru turme, ci dimpotrivă: un ren ar găsi în mod normal mâncarea, cum ar fi lichenii, în zăpada de iarnă. Iernile mai blânde au provocat topirea zăpezii și înghețarea precipitațiilor pe pământ, împiedicând renii să adulmece și să sape pentru mesele prinse sub gheața întărită. Aceasta este o problemă comună pentru majoritatea păstorilor. În afară de aceasta, din cauza verilor mai calde, s-a observat o creștere a paraziților și răspândirea bolilor printre indivizi.

***

Familia Guyo, cu cei 5 copii ai lor, locuiește într-un sat din nordul Keniei, aproape de granița etiopiană. Principala sursă de venit a familiei este creșterea caprelor. În timpul zilei, toți copiii, cu excepția celui mai mic, merg la școală (care se află la aproximativ 1,5 km distanță de casa lor), iar după-amiază ajută la păstorit sau în gospodărie.

Familia este îngrijorată în cea mai mare parte de sănătatea și viața copiilor lor din cauza valurilor de căldură mai frecvente și extreme. În perioadele călduroase în care temperaturile au crescut până la 40°C, copiii au avut erupții de căldură pe piele, dureri de cap frecvente și tulburări de somn. În zilele în care copiii merg la școală, au stări de vertij. În timpul sezonului cald din 2017, copiii nu au putut să frecventeze școala, deoarece căldura era insuportabilă.

Potrivit oamenilor de știință, creșterea temperaturilor din Kenya este atribuită schimbărilor climatice. Cercetările arată că temperatura medie anuală a crescut cu 0,34°C pe deceniu în ultimii 30 de ani, iar această creștere a temperaturii observate nu poate fi explicată de variații naturale. Dacă schimbările climatice nu se limitează la 1,5°C, valurile de căldură extreme vor deveni noua normalitate în țările din Africa de Est până în anii 2040.