Pandemia cauzată de COVID-19 a provocat deja consecințe economice și sociale majore. În acest context, producătorii auto și furnizori închid fabrici și unități de producție. Prioritatea noastră comună este asigurăm sănătatea cetățenilor și joburile a milioane de europeni care vor avea nevoie de sprijinul guvernelor ca urmare a pierderii locurilor de muncă sau intrării în șomaj tehnic. Statele trebuie să se asigure că lucrătorii din domeniul auto rămân angajați, dar acesta nu e un moment în care să revenim asupra regulilor privitoare la emisii pentru mașini, dube și camioane, atrage atenția Transport&Environment într-o scrisoare către Comisia Europeană.

Recuperarea rapidă a economiei europene trebuie să fie prioritatea tuturor pentru a ne asigura că investițiile continuă, joburile sunt asigurate si puterea de cumpărare își revine. Recuperarea trebuie să se bazeze pe principiile Green Deal și să conțină stimulente verzi pentru ca Uniunea Europeană să iasă din această criză mai puternică și mai rezistentă în fața schimbărilor climatice.

Transport&Environment trage un semnal de alarmă cu privire la sugestiile care vin din partea pentru relaxarea obligațiilor de mediu, în special standardele de CO2 pentru mașini, dube și camioane din UE care intră în vigoare în acest an. După ani de creștere a nivelului emisiilor provenite din transportul rutier și lipsa investițiilor în tehnologii curate, în primele luni ale anului 2020 au fost înregistrate creșteri fără precedent la mașinile electrice, chiar și cu 92%, în ciuda declinului general al pieței. Asta înseamnă afaceri noi și oportunități de angajare în alte sectoare ale economiei, precum lucrări de rețea și de infrastructură de încărcare, caare vor fi serios amenințate în cazul în care tranziția către e-mobilitate va fi afectată.

Criza epidemiologică și scăderea vânzărilor auto nu înseamnă neapărat că respectarea standardelor referitoare la emisiile mașinilor este în pericol. Standardele pentru mașini, dube, camioane se bazează pe o medie a flotei, deci ce contează nu e numărul de mașini vândute, ci tehnologia mașinilor. T&E face apel la salvarea acestui trend pozitiv pentru mașini electrice prin măsuri verzi de stimulare a sectorului.

Cele mai multe mașini în Europa sunt cumpărate în leasing, prin urmare sprijinul pentru achiziționarea lor pe piață pentru flote private sau publice este crucial. Sute de modele electrice se îndreaptă către piață care, combinate cu sprijin pentru infrastructura de încărcare, ar putea fi o opțiune potrivită și accesiblă pentru companiile europene. De exemplu, prin campania EV100 lansată de Climate Group, 69 de companii din lume deja lucrează la electrificarea a peste 2.5 milioane de mașini până în 2030, iar jumătate dintre acestea sunt în UE. Printre companiile din program se numără Deutsche Post DHL, EDP, Ingka Group (IKEA).

În timpul crizei din 2009, emisiile mașinilor noi au scăzut cu 5,1%, ceea ce reprezintă un record. Asta s-a întâmplat deoarece consumatorii s-au îndreptat către mașini mai mici, mai puțin puternice, ceea ce ar putea ajuta și acum. În prezent, există 35 de modele convenționale cu emisii sub 95 de grame/kilometru și 50 de modele electrice mici și mijlocii.

T&E cer Comisiei Europene să mențină reglementările privind mașinile, dubele, camioanele. Focusul trebuie să fie sprijin economic pentru garantarea joburilor și investițiilor verzi, nu pe relaxarea regulilor și sancțiunilor.

Scrisoarea originală poate fi consultată aici.