Tranziția către vehicule electrice va avea un impact serios pe piața muncii, dar și pe piața auto în toată Europa. România, în lipsa planurilor de adaptare la noile realități ecologice și industriale va suferi mult decât țările surori din regiune. Expertul în politici de muncă și în industria auto, Ștefan Guga, autorul studiului TRANZIȚIA LA VEHICULE ELECTRICE ÎN ROMÂNIA ȘI IMPACTUL EI SOCIOECONOMIC, analizează industria auto din România din perspectiva electrificării și oferă recomandări pentru policymakers.

Conform reglementărilor recent adoptate la nivel european, începând cu 2035 toate vehiculele ușoare noi vândute pe teritoriul Uniunii Europene vor trebui să fie pur electrice. O tranziție accelerată de la  la motorizările termice la cele electrice aduce niște provocări majore pentru România.

Vorbim de la bun început de o lipsă de transparență a impactului potențial a acestei tranziții asupra industriei și pieței auto, precum și asupra economiei și societății românești mai general vorbind. În ce privește industria, știm că producția de autoturisme și motorizări termice este extrem de importantă pentru România, fiind una dintre activitățile cu valoare adăugată mare și cu o contribuție majoră la exporturi.

Studiul oferă niște coordonate preliminare pentru estimarea impactului schimbărilor tehnologice asupra industriei, însă recomandă totodată realizarea unor analize detaliate împreună cu companiile din sector și care să fie asumate de autorități în vederea elaborării unei politici industriale care să vizeze avansul tehnologic pentru industria auto din România. În absența unei asemenea politici, cel mai probabil România va pierde și mai mult teren nu doar față de țările occidentale, dar și față de celelalte țări membre UE din est.

Impactul asupra pieței auto va fi de asemenea major, problema prețurilor ridicate ale vehiculelor electrice și cea a lipsei infrastructurii de încărcare fiind deosebit de acute în cazul României. Parcul auto din România e din ce în ce mai poluant, iar inversarea acestei tendințe necesită o abordare strategică pentru reducerea decalajelor de venit față de țările occidentale și dezvoltarea unui sistem de transport public cât mai cuprinzător, accesibil și nepoluant.

Studiul este disponibil in limbile română și engleză.

Ștefan Guga

Despre autor

Autorul, Ștefan Guga, are un doctorat în sociologie și antropologie la Central European University din Budapesta. Din 2016, este consultant și specialist în industria auto pentru o companie europeană care oferă expertiză în interesul salariaților. Ștefan are o vastă experiență de cercetare și consultanță în chestiuni ce țin de relații de muncă atât în România, cât și în Europa.

Pentru a-l contacta pe autor trimiteți un email la office@2celsius.org sau apelați +40 (731) 001 248.