Asociația 2Celsius lansează campania de informare www.metanulcontează.ro pentru a atrage atenția asupra impactului metanului în raport cu schimbările climatice cu scopul de a sprijini comunitățile, liderii și mediul privat să înțeleagă și să acționeze asupra emisiilor antropice de metan.

Prin furnizarea de date clare, de soluții practice și prin crearea spațiului pentru colaborare, asociația își propune să reducă emisiile de metan și impactul lor din sectoarele cheie – energie, deșeuri și agricultură.

Metanul este un gaz cu efect de seră puternic, de 82,5 ori mai puternic decât dioxidul de carbon într-un interval de timp de 20 de ani și responsabil pentru 25% din încălzirea globală a planetei.

Pentru o mai bună înțelegerea a emisiilor de metan din România, 2Celsius a realizat raportul O imagine de ansamblu asupra emisiilor de metan și provocările legate de atenuarea acestora în România, în care detaliază cadrul politic european și național, tehnologiile existente pentru monitorizare și reunește cele mai importante date și informații despre emisiile de metan din România. Mai mult, raportul cuprinde o cercetare calitativă care identifică prin interviuri cu actori din sectoarele cheie principalele provocări și oportunități pentru reducerea emisiilor de metan.

Emisiile de gaz metan au intrat relativ recent în atenția decidenților și a părților relevante din mediul privat, și cu atât mai puțin poate a publicului larg, fapt evidențiat și de cercetare, care a identificat:

  • cunoștințe lacunare privind cadrul legal existent, măsuri de finanțare sau tehnologii disponibile;
  • lipsa voinței de a investi pentru a implementa mecanisme de reducere sau chiar, înainte de aceasta, de monitorizare, verificare și raportare;
  • un peisaj eclectic de metode de monitorizare și reducere în cele trei sectoare, variind de la nici o metodă la, în puține cazuri însă, tehnologii avansate de gestionare a acestora.

Emisiile de metan din sectorul deșeurilor și apelor reziduale au reprezentat aproximativ 23,7% din emisiile totale de CH₄ ale României în 2021, din sectorul energetic 8,18%, iar sectorul agricol este cea mai mare sursă de emisii de metan în România, reprezentând aproximativ 37,4% din totalul emisiilor. Cu toate acestea, inventarele de emisii sunt probabil subestimate, luându-se în considerare valori generice care nu sunt aliniate profilului specific și măsurătorilor din România.

De exemplu, potrivit unui studiu[1] privind emisiile de metan, Bucureștiul emite aproximativ 1.832 de tone de metan (CH4) anual, semnificativ mai mult decât alte orașe europene importante, precum Hamburg și Paris, care contribuie doar cu aproximativ 24% și, respectiv, 10% din emisiile Bucureștiului. Între 58% și 63% din aceste emisii provine din surse biogene, în special din apele reziduale urbane. Studiul evidențiază rolul esențial al sistemelor de canalizare, emisiile provenind de la grilajele și gurile de vizitare conectate la aceste sisteme. Acest lucru subliniază importanța gestionării eficiente a apelor reziduale în reducerea emisiilor urbane de metan.

Fiecare sector are specificitățile sale, însă putem afirma că următorii factori comuni au contribuit la această atitudine pasivă asupra metanului până la implementarea unui cadru legal constrângător: colaborarea redusă și lipsa de încredere între agenții privați și instituțiile publice, la care putem adăuga și experții din mediul academic sau nonguvernamental; reticența de a permite reducerea marjelor de profit; costurile mari ale investițiilor. Așa cum recomandau anumite voci din mediul nonguvernamental, pentru acțiuni semnificative, comunicarea ar trebui să se concentreze pe argumentul climatic, nu pe cel economic, care a fost cel dominant.”, susține Carmen Voinea, co-autorul cercetării.

Primul pas pentru reducerea emisiilor de metan este monitorizarea, stabilirea surselor și a valorilor exacte ale acestora, urmate apoi de măsuri pentru limitarea și reducerea lor. Unul dintre principalele instrumente ale platformei metanulcontează.ro este Harta emisiilor din România, realizată cu ajutorul partenerilor internaționali ai asociației, unde sunt localizate emisiile din industria petrolului și gazelor și cele din agricultură.

Emisiile de metan reprezintă aproximativ un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră din România. Acesta este considerentul principal pentru care ne-am propus să derulăm o campanie care să le trateze pe acestea în mod specific. Vrem să creăm ecosistemul necesar în România atât din punct de vedere informațional, cât și din perspectiva acțiunilor care pot contribui la reducerea emisiilor într-un mod echitabil, colaborativ, transparent și printr-o abordare bazată pe știință”, a declarat Mihai Stoica, directorul executiv al 2Celsius.

Campania www.metanulcontează.ro este un instrument necesar în România ținând cont că Uniunea Europeană s-a angajat să respecte un obiectiv colectiv de reducere a emisiilor globale de metan cu 30% până în 2030, comparativ cu 2020. Regulamentul UE privind metanul este primul act legislativ european axat exclusiv pe reducerea emisiilor de metan. Se concentrează pe sectoarele petrolului, gazelor, cărbunelui și biometanului. Implementarea este prevăzută pentru 2025, iar obligațiile de monitorizare și raportare se vor aplica și importatorilor din UE începând cu 2027, asigurând conformitatea cu standardele europene.