2Celsius se alătură mai multor organizații neguvernamentale din Europa care sprijină demersul celor șase tineri din Portugalia împotriva marilor poluatori. Procesul intentat în septembrie 2020 dă deja semne bune pentru apărătorii climei și oferă speranțe că va rezulta în angajamente obligatorii din partea celor 33 de guverne reclamate pentru reducerea emsiilor care cauzează schimbările climatice.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg a respins recent un efort al 33 de țări de a încetini procesul intentat de șase tineri din Portugalia împotriva a șase mari poluatori. Tinerii reclamanți susțin că țările trebuie să adopte ținte „profunde și urgente” pentru reducerea emisiilor, despre care ONU spune că sunt necesare pentru atingerea obiectivului Acordului de la Paris.

În octombrie 2020, instanța a acordat statut prioritar cazului pe baza „importanței și urgenței” subiectului invocat, un statut pe care cele 33 de țări vizate îl contestă. După primirea deciziei curții, țările au contestat-o spunând că tinerii reclamanți nu sunt în pericol iminent. Curtea a respins contestația, precum și încercarea de a evita investigarea politicilor lor pentru climă. Ca urmare, guvernele vizate trebuie să dovedească compatibilitatea politicilor lor pentru climă cu obiectivele Acordului de la Paris.

Unul dintre reclamanți, Martim Agostinho, 18 ani, a declarat: „Decizia curții de a opri eforturile de a ne face auzit argumentul îmi dă speranță și demonstrează importanța și urgența cazului. Lupta împotriva schimbărilor climatice e o cursă contra-cronometru.”

Curtea a prelungit termenul pentru guverne pentru a-și prezenta apărarea până pe 27 mai. Apoi, urmează sarcina dificilă a tinerilor să răspundă argumentelor din partea guvernelor. Tinerii sunt susținuți de Rețeaua Globală pentru Acțiune Legală, precum și de numeroase organizații neguvernamentale, experți ONU, academicieni și reprezentanți ai mișcărilor climatice conduse de tineri, care au cerut să intervină în proces ca „a treia parte”. Printre organizațiile implicate se numără Rețeaua pentru Acțiune Climatică, o coaliție cu 170 de membri în toată Europa, Germanwatch, 2Celsius și Notre Affaire a Tous.

Cei șase tineri care au inițiat procesul sunt: Cláudia Agostinho (21), Catarina Mota (20), Martim Agostinho (18), Sofia Oliveira (15), André Oliveira (13), Mariana Agostinho (8).Țările care sunt chemate în proces sunt: Austria,Belgia, Bulgaria, Cipru,Cehia, Germania,Grecia,Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Croația,Ungaria,Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Olanda,Norvegia,Polonia, Portugalia, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania,Suedia, Elveția, Marea Britanie, Turcia și Ucraina.

Procesul a fost intentat pe 3 septembrie 2020, după ce Portugalia a înregistrat cea mai caldă lună iulie din ultimii 90 de ani. Este primul proces care are puterea de a determina sancțiuni obligatorii.

O campanie de crowdfund a fost lansată pentru susținerea tinerilor. Ea este disponibilă aici.