Pentru a răspunde la întrebarea asta, care stârnește multe dezbateri, Transport & Environment a creat un instrument  care centralizează cele mai actualizate date referitoare la emisiile mașinilor electrice, pe diesel și benzină.

Calculatorul ia în considerare toate criteriile posibile precum cantitatea de CO2 emisă la stadiul de producție a electricității, precum și impactul extragerii resurselor pentru baterii sau pentru construcția unei centrale electrice.

T&E a descoperit că mașinile electrice din Europa emit, în medie, de trei ori mai puține emisii decât mașinile echivalente pe diesel sau benzină.

În cel mai rău scenariu posibil, o mașină electrică cu o baterie produsă în China și condusă în Polonia tot emite cu 22% mai puține emisii decât mașinile diesel și cu 28% mai puțin decât cele pe benzină. În cel mai bun scenariu, o mașină electrică cu o baterie produsă în Suedia și condusă în Suedia emite cu 80% mai puțin decât mașinile diesel și cu 81% mai puțin decât cele pe benzină.

De asemenea, analiza T&E arată că mașinile electrice vor contribuie la o reducere considerabilă până în 2030 datorită contribuției tot mai mari a energiei regenerabile în rețea.

Lucien Mathieu, analist T&E: „Acest instrument ditruge mitul că a conduce o mașină electrică în Europa  poate fi mai dăunător pentru climă decât o mașină echivalentă pe diesel sau benzină. Pur și simplu nu e adevărat. Cele mai actualizate date arată că mașinile electrice emit aproape de trei ori mai puține emisii. În plus, mașinile electrice vor reduce de patru ori emisiile din transport până în 2030 datorită contribuției regenerabilelor în rețea. Dacă guvernele din UE iau în serios decarbonarea, trebuie să grăbească tranziția către mașinile electrice”.

Calculatorul poate fi consultat aici și va fi actualizat pe baza noilor informații care apar.