București, 6 decembrie. Pe 3 decembrie 2019, Parlamentul European și Consiliul au trimis răspunsurile lor la apelul în cadrul acțiunii juridice care chestionează obiectivele climatice pentru 2030 ale UE. În ciuda momentului politic favorabil pentru a crește țintele climatice, ambele instituții susțin că familiile implicate în proces și tinerii Sami care sunt afectați de criza climatică nu ar trebui să-și susțină cauza într-un tribunal european. Reclamanții în cazul People’s Climate Case, printre care și Petru Vlad – cioban din Călene, Cugir, vor cere permisiunea Curții pentru a răspunde oficial instituțiilor europene.
Parlamentul European care a declarat urgență climatică săptămâna trecută face o declarație neașteptată în răspunsul scris către reclamanții People’s Climate Case, susținând: „deși Declarația drepturilor fundamentale reafirmă drepturile fundamentale pe care un individ se poate baza, asta nu face ca drepturile să fie ‚individuale’ sau ‚personale’, prin urmare drepturile fundamentale ale reclamanților nu ar trebui dezbătute în instanță”.
Gerd Winter, avocat în proces, a declarat: „UE continuă să apere un paradox în care cu cât mai grave sunt efectele legilor europene și, deci, cu cât mai mulți oameni sunt afectați, cu atât mai puțin ar trebui ca drepturile lor să fie baza acțiunilor directe în instanțe europene”.
Cele două instituții europene susțin că reclamanții ar trebui să inițieze procese în tribunalele naționale. Familiile și tinerii Sami implicați în proces au explicat, însă, că asta ar însemna un ocol foarte lung și inutil pentru că tribunalele naționale nu ar avea niciun motiv să implice instanțe europene în proces. Reclamanții ar trebui să deschidă procese în toate cele 28 de state membre UE pentru ca emisiile totale din UE să fie reduse. Reclamanții consideră că asta ar fi o barieră inacceptabilă în calea protecției lor juridice.
Roda Verheyen, avocatul coordonator al cauzei: „Liderii europeni au făcut numeroase declarații prin care recunosc magnitudinea crizei climatice și importanța accelerării acțiunii pentru climă. Astăzi, este inacceptabil că în loc să ofere protecție legală, aceste instituții împing cetățenii în afara jurisdicției europene”.
În cadrul People’s Climate Case, mai multe familii și tinerii Sami susțin că țintele europene actuale sunt prea joase pentru a preveni schimbările climatice devastatoare pentru viața lor și pentru a le proteja drepturile la viață, la sănătate, la existență și la proprietate. Astăzi, Parlamentul European cere creșterea obiectelor climatice pentru 2030 de la 40% la 50%. Un număr tot mai mare de state membre susțin creșterea la 55% și cer comisarului Timmermans să accepte propunerea.
Raul Cazan, președintele 2Celsius, membru CAN Europe: „Aceste litigii strategice sunt esențiale pentru ca instituțiile europene, dar și cele naționale, să înțeleagă că acțiunea climatică se referă în primul rând la drepturile fundamentale ale oamenilor. Pentru Petru Vlad, ciobanul român din munții Șureanu, și pentru restul familiilor implicate în proces, schimbările climatice sunt o trudă zilnică, o sumă de probleme recente care se traduc în carența apei, secete, inundații sau pierderea biodiversității. Deși numeroși europarlamentari s-au întâlnit cu reclamanții din proces și și-au exprimat nemijlocit susținerea pentru cauza lor comună – de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a crește ambițiile climatice ale UE – avocații Parlamentului European, pe de altă parte, le neagă dreptul de a-și susține cauza de substanță în fața judecătorilor Curții Europene de Justiție (CEJ). De mai bine de un an și jumătate, prin tertipuri avocățești, Parlamentul European și Consiliul refuză o confruntare onestă cu o mână de țărani, fermieri ori mici întreprinzători din toate colțurile Europei în fața judecătorilor CEJ”.
CAN Europe cere o creștere a obiectivului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din UE de la 40% la 65% până în 2030 față de nivelul din 1990. Acest lucru ar trebui să se întâmple în prima jumătate a anului 2020 pentru ca UE să fie lider în creșterea ambițiilor climatice globale înainte de COP 26 din noiembrie 2020.