Un raport lansat ieri de către World Wide Fund for Nature (WWF) stabilește o legătură clară între pandemia provocată de COVID-19 și exploatarea naturii de către oameni la o scară enormă. Criza în care ne aflăm și care a provocat până acum suferințe umane greu de imaginat are rădăcini în criza ecologică despre care oamenii de știință avertizează de multă vreme.

Răspândirea noului virus nu are precedent, dar aceasta nu e prima boală cu care se confruntă omenirea la scală largă. În ultimele decenii am avut de-a face cu Ebola, HIV, SARS, gripa aviară și gripa porcină. Toate își au originea în animale, iar WWF trage un semnal de alarmă cu privire la relația noastră cu mediul.

Omenirea a modificat deja peste trei sferturi din ecosistemele terestre și două treimi din ecosistemele marine, transformând planeta în așa măsură încât a determinat crearea unei noi ere geologice: Antropocenul. Modificările aduc oamenii și animalele sălbatice și domestice mai aproape unele de altele și facilitează răspândirea bolilelor, precum noi tulpini de bacterii și viruși.

În același timp, comerțul ilegal și necontrolat cu specii exotice creează noi oportunități periculoase de contact între oameni și boli pe care aceste organisme le poartă. Nu e o coincidență, arată WWF, că majoritatea epidemiilor au pornit din piețe unde se vând păsări, reptile și mamifere sălbatice și domestice.

WWF atrage atenția că actuala criză de sănătate publică în care ne aflăm necesită o reflecție urgentă asupra relației dintre om și natură, asupra riscurilor asociate cu direcția dezvoltării economice actuale și asupra modurilor în care ne putem proteja mai bine în viitor. Puteți consulta raportul integral aici.